Racereports

15/07/2018 : BK te Hasselt

Chaotische BK-proef voor het team

 

De organisatoren van Mc.Santi verdienen vast en zeker een pluim want ondanks de hitte konden zij de omloop toch zo goed als volledig stofvrij houden. Zo sterk was de organisatie, zo moeilijk verliep het deze maal bij de federatie waar verkeerde beslissingen, discussies en zelfs diskwalificaties elkaar opvolgden. Voor het eerst in jaren verlieten we dan ook vroegtijdig een motorcrosswedstrijd om onze bloeddruk niet helemaal door het plafond te laten gaan.

In de 85 cc-klasse werd telkens stevig gesproeid en we weten reeds van bij het begin van het seizoen dat dit niet ideaal is voor onze Bryan Maes. Onze kleinste rijder deed alles om toch nog punten te scoren en kon zo een zevende plaats scoren. In de slotreeks pakte hij zelfs punten terug van de derde rijder in het BK. Bryan blijft intussen mooi op een vierde plaats staan in de tussenstand.

In de 125 cc klasse staat Dailey Van De Ketterij met kleine oogjes aan de start. Onze Nederlander reed daags voordien immers nog mee in de zwarte cross in Lichtenvoorde en zou dit in de loden hitte duidelijk cash betalen. In de eerste reeks kon Dailey knap meedraaien en eindigde hij op een derde plaats maar na de pauze was het vat duidelijk af. Na een slechte start pakt hij toch nog een zevende plaats. Ook Colin De Poortere is terug van de partij en Colin pakt tweemaal een splijtende kopstart. Hij kan tot halverwege meerijden met de toppers maar na enkele kleine foutjes zakt hij een beetje weg. Maar wel een superprestatie voor Colin die nu al eens proefde van het strakke tempo van de koplopers. Op goeie weg dus.

De Junioren mochten allemaal samen het circuit op en onze 250 cc-rijders hadden de volledige week hard aan de motor zitten zoeken. Vooral bij Charly Colart loonde dit want hij pakte een dubbele kopstart en reed erg knap naar een tweede plaats. Hierdoor klimt hij opnieuw naar de tweede plaats in het BK achter zijn teamgenoot Matteo Puffet. In Hassel vond Matteo niet meteen zijn draai en vooral de whoops zorgde voor ons lichtgewicht voor problemen. Matteo tikt als vijfde aan en blijft ruimschoots aan de leiding in het BK. In de 500 cc-klasse toont Melvin Clarinval duidelijk zijn snelheid want Melvin strijdt de volledige manche mee om de zege maar dan beginnen zijn geblesseerde knie en schouder op te spelen en moet hij gefrusteerd de koplopers laten gaan. Melvin wordt uiteindelijk vijfde.

Ook de inters en Nationalen gaan samen het circuit op en iedereen komt heelhuids uit het startgewoel. Mark Boot heeft meteen het vizier op de koplopers gezet en jaagt de drie koplopers alle kanten van de omloop op. Naaste belager Daymond Martens ziet zijn zenuwen het begeven in de laatste ronde en zo pakt Mark een mooie derde plaats. Ook Kristof Van Vaerenbergh staat aan de start en Stoffel rijdt opnieuw een soliede manche als derde waardoor nauwelijks iets prijsgeeft op de koploper. Tegen de verwachtingen in komt ook Alain Voermans aan de start. Zijn blessures van Tessenderlo zijn nauwelijks genezen maar Alain is een taaie donder. Hij kan in één reeks punten pakken maar na de pauze eindigt zijn optreden in Hasselt met een nieuwe valpartij. Na de pauze gaat Mark Boot voluit voor de zege en na een kopstart komt er geen enkele 250 cc-rijder meer in de buurt. De grootste opschudding komt er echter meteen na de manche als blijkt dat Mark een straftijd aangesmeerd krijgt. Na tussenkomst van onze teamleiding wordt de straf echter omgezet in een boete al blijft het nog steeds onduidelijk waarom. Mark Boot verstevigt hiermee wel opnieuw zijn leiding in het BK. Kristof Van Vaerenbergh blijft regelmatig scoren en lijkt even in aanmerking te komen voor de zege tot favoriet Tallon Verhelst opnieuw alles en iedereen voor een voldongen feit zet. Stoffel behoudt echter zijn kansen als tweede in de eindstand.

In de 500 cc-klasse werd het bewogen week voor Roy Sillien. Suzuki negeerde Roy compleet na het kapotvliegen van zijn motor vorig weekend en slechts ternauwernood werd een oplossing gevonden voor Roy bij VB-racing. Sillien beschaamde dan ook niet het vertrouwen en reed zelfs zonder achterrem naar een schitterende derde plaats. Bij de Nationalen konden we nog eens naar de wedstrijdjury want deze maal werd Jerome Benonit gediskwalificeerd. Donny Schmidt kwam ten val en ook Jochem Walckiers maakte een erg zware val. Al drie onze rijders kwamen echter aan de finish waarbij vooral Jochem zwaar geraakt bleek aan de voet. Opnieuw konden we in de clinch met de jury ivm Jerome en meer woorden dan dit gaan we er niet meer aan vuil maken. In de slotreeks reed Donny schmidt een verbluffende manche. Hij zou uiteindelijk als tweede eindigen. Jochem Walckiers verbeet de pijn en pakte als BK-leider zelfs nog een podiumplaats. Jerome Benonit was daarentegen prima gestart en reed erg ongeconcentreerd na de gebeurtenissen van de openingsmanche. Hij maakte dan ook een enorme smak en werd door de hulpdiensten met een bilblessure weggebracht naar het ziekenhuis. Daar werd geen breuk vastgesteld maar wel een ernstig spierletsel door de enorme klap. Onze drie rijders blijven hier de top drie van het BK uitmaken met Jochem Walckiers intussen met voorsprong in pole-position.

Hopelijk kunnen de drie laatste BK-proeven een rustiger verloop kennen maar in elk geval heeft Hasselt de teamleiding erg veel stof tot nadenken gegeven naar de toekomst toe. Op naar beter en minder valpartijen en discussies in elk geval. Nu tijd om op adem te komen met enkele weekjes verlof.

 

 

Results

Bryan Maes 7+7=7

Colin De Poortere 11+12=12

Dailey Van De Ketterij 3+7=5

Melvin Clarinval 4+6=5

Charly Colart 2+3=3

Matteo Puffet 6+4=5

Roy Sillien 3+2=3

Mark Boot 3+1=1

Kristof Van Vaerenbergh 3+3=3

Jochem Walckiers 2+3=2

Jerome Benonit 4+DNF=9

Donny Schmidt 9+2=5

Alain Voermans 8+DNF=12

 

Met dank aan onze sponsors

Piloten

Nieuws

Twee podia op het Fort van Koningshooikt

Op het legendarische circuit van het Fort van Koningshooikt reden enkele van onze rijders een laatste voorbereiding op de BK-proef van Donderdag in Balen. Colin De Poortere pakte een mooie tweede plaats bij de Junioren 250 cc. Dailey Van De Ketterij is nu ook echt volledig terug na zijn elleboogbreuk. Dailey won de strijd bij de Nationalen 250 cc.

Afspraak dit weekend op het Fort

Dit weekend herneemt alle activiteit na het verlof. We beginnen er rustig aan op het Fort van Koningshooikt met een beperkte delegatie. Kristof Van Vaerenbergh en Alain Voermans komen dit seizoen wellicht niet meer in actie en Mark Boot kreeg zondag een steen tegen het oog waardoor hij met vijf hechtingen en een hersenschudding ook even aan de kant moet blijven. Donderdag wordt het wel menens in Balen voor de volgende BK-proef.

Blessure up-date

In Paal waren we blij dat we Dailey Van De Ketterij opnieuw op de motor zagen. De elleboog bezorgt hem geen last en eens het zelfvertrouwen terug is, kunnen we nog mooie races verwachten van onze Zeeuw. Ook Bryan Maes doet woensdag een laatste test en hoopt zondag in Frankrijk zijn heroptreden te maken. Kristof Van Vaerenbergh werkt intussen hard aan zijn revalidatie en nu reeds twee weken voor op schema om zijn knie terug sterk te maken. Spijtig genoeg verloren we dit weekend wel Alain Voermans die met een voetbreuk even buiten strijd is.

Twee zeges in Paal

Door de pauze in het BK konden we nog eens aan het werk bij de VMCF-federatie. Deze maal trokken we naar het spektakelcircuit van Paal. Bij de inters reed Mark Boot iedereen in de beide reeksen op een hoopje. De beide reeksen wist hij te winnen en dat deed ook Colin De Poortere bij de Junioren 250 cc. Ook hij pakt een dubbele zege. Wouter Dormont komt ten val in de start en keert dan erg snel terug naar een vierde plaats. Jochem Walckiers plaatst zich ondanks een pak veringproblemen bij de top tien van de inters. Ook Kevin Manege die sinds lang reeds een vriend des huizes is, staat aan de start in Paal en wint de beide reeksen bij de Nationalen 500 cc.  Dailey Van De Ketterij maakt zijn comeback na zijn elleboogbreuk en doet dat op een viertakt maar achteraf blijkt dit echter geen goede keuze te zijn want Dailey mist nog wat zelfvertrouwen. Voor Alain Voermans wordt het ook een weekendje om snel te vergeten. Alain rijdt aan de leiding bij de nationalen toen hij onopzettelijk aangereden werd door een interrijder. Het verdict is zwaar. Vijf tenen uit de kom en twee breuken. Intussen is Alain geopereerd en wacht hem wellicht twee maanden revalidatie. Veel beterschap, broemmans.

FFM Etroungt afgelast

We kregen net een berichtje van FFM dat de wedstrijd van dit weekend in Etroungt afgelast is. Rendez-vous dus zondag bij de VMCF te Werchter.