15/07/2018 : BK te Hasselt

Chaotische BK-proef voor het team

 

De organisatoren van Mc.Santi verdienen vast en zeker een pluim want ondanks de hitte konden zij de omloop toch zo goed als volledig stofvrij houden. Zo sterk was de organisatie, zo moeilijk verliep het deze maal bij de federatie waar verkeerde beslissingen, discussies en zelfs diskwalificaties elkaar opvolgden. Voor het eerst in jaren verlieten we dan ook vroegtijdig een motorcrosswedstrijd om onze bloeddruk niet helemaal door het plafond te laten gaan.

In de 85 cc-klasse werd telkens stevig gesproeid en we weten reeds van bij het begin van het seizoen dat dit niet ideaal is voor onze Bryan Maes. Onze kleinste rijder deed alles om toch nog punten te scoren en kon zo een zevende plaats scoren. In de slotreeks pakte hij zelfs punten terug van de derde rijder in het BK. Bryan blijft intussen mooi op een vierde plaats staan in de tussenstand.

In de 125 cc klasse staat Dailey Van De Ketterij met kleine oogjes aan de start. Onze Nederlander reed daags voordien immers nog mee in de zwarte cross in Lichtenvoorde en zou dit in de loden hitte duidelijk cash betalen. In de eerste reeks kon Dailey knap meedraaien en eindigde hij op een derde plaats maar na de pauze was het vat duidelijk af. Na een slechte start pakt hij toch nog een zevende plaats. Ook Colin De Poortere is terug van de partij en Colin pakt tweemaal een splijtende kopstart. Hij kan tot halverwege meerijden met de toppers maar na enkele kleine foutjes zakt hij een beetje weg. Maar wel een superprestatie voor Colin die nu al eens proefde van het strakke tempo van de koplopers. Op goeie weg dus.

De Junioren mochten allemaal samen het circuit op en onze 250 cc-rijders hadden de volledige week hard aan de motor zitten zoeken. Vooral bij Charly Colart loonde dit want hij pakte een dubbele kopstart en reed erg knap naar een tweede plaats. Hierdoor klimt hij opnieuw naar de tweede plaats in het BK achter zijn teamgenoot Matteo Puffet. In Hassel vond Matteo niet meteen zijn draai en vooral de whoops zorgde voor ons lichtgewicht voor problemen. Matteo tikt als vijfde aan en blijft ruimschoots aan de leiding in het BK. In de 500 cc-klasse toont Melvin Clarinval duidelijk zijn snelheid want Melvin strijdt de volledige manche mee om de zege maar dan beginnen zijn geblesseerde knie en schouder op te spelen en moet hij gefrusteerd de koplopers laten gaan. Melvin wordt uiteindelijk vijfde.

Ook de inters en Nationalen gaan samen het circuit op en iedereen komt heelhuids uit het startgewoel. Mark Boot heeft meteen het vizier op de koplopers gezet en jaagt de drie koplopers alle kanten van de omloop op. Naaste belager Daymond Martens ziet zijn zenuwen het begeven in de laatste ronde en zo pakt Mark een mooie derde plaats. Ook Kristof Van Vaerenbergh staat aan de start en Stoffel rijdt opnieuw een soliede manche als derde waardoor nauwelijks iets prijsgeeft op de koploper. Tegen de verwachtingen in komt ook Alain Voermans aan de start. Zijn blessures van Tessenderlo zijn nauwelijks genezen maar Alain is een taaie donder. Hij kan in één reeks punten pakken maar na de pauze eindigt zijn optreden in Hasselt met een nieuwe valpartij. Na de pauze gaat Mark Boot voluit voor de zege en na een kopstart komt er geen enkele 250 cc-rijder meer in de buurt. De grootste opschudding komt er echter meteen na de manche als blijkt dat Mark een straftijd aangesmeerd krijgt. Na tussenkomst van onze teamleiding wordt de straf echter omgezet in een boete al blijft het nog steeds onduidelijk waarom. Mark Boot verstevigt hiermee wel opnieuw zijn leiding in het BK. Kristof Van Vaerenbergh blijft regelmatig scoren en lijkt even in aanmerking te komen voor de zege tot favoriet Tallon Verhelst opnieuw alles en iedereen voor een voldongen feit zet. Stoffel behoudt echter zijn kansen als tweede in de eindstand.

In de 500 cc-klasse werd het bewogen week voor Roy Sillien. Suzuki negeerde Roy compleet na het kapotvliegen van zijn motor vorig weekend en slechts ternauwernood werd een oplossing gevonden voor Roy bij VB-racing. Sillien beschaamde dan ook niet het vertrouwen en reed zelfs zonder achterrem naar een schitterende derde plaats. Bij de Nationalen konden we nog eens naar de wedstrijdjury want deze maal werd Jerome Benonit gediskwalificeerd. Donny Schmidt kwam ten val en ook Jochem Walckiers maakte een erg zware val. Al drie onze rijders kwamen echter aan de finish waarbij vooral Jochem zwaar geraakt bleek aan de voet. Opnieuw konden we in de clinch met de jury ivm Jerome en meer woorden dan dit gaan we er niet meer aan vuil maken. In de slotreeks reed Donny schmidt een verbluffende manche. Hij zou uiteindelijk als tweede eindigen. Jochem Walckiers verbeet de pijn en pakte als BK-leider zelfs nog een podiumplaats. Jerome Benonit was daarentegen prima gestart en reed erg ongeconcentreerd na de gebeurtenissen van de openingsmanche. Hij maakte dan ook een enorme smak en werd door de hulpdiensten met een bilblessure weggebracht naar het ziekenhuis. Daar werd geen breuk vastgesteld maar wel een ernstig spierletsel door de enorme klap. Onze drie rijders blijven hier de top drie van het BK uitmaken met Jochem Walckiers intussen met voorsprong in pole-position.

Hopelijk kunnen de drie laatste BK-proeven een rustiger verloop kennen maar in elk geval heeft Hasselt de teamleiding erg veel stof tot nadenken gegeven naar de toekomst toe. Op naar beter en minder valpartijen en discussies in elk geval. Nu tijd om op adem te komen met enkele weekjes verlof.

 

 

Results

Bryan Maes 7+7=7

Colin De Poortere 11+12=12

Dailey Van De Ketterij 3+7=5

Melvin Clarinval 4+6=5

Charly Colart 2+3=3

Matteo Puffet 6+4=5

Roy Sillien 3+2=3

Mark Boot 3+1=1

Kristof Van Vaerenbergh 3+3=3

Jochem Walckiers 2+3=2

Jerome Benonit 4+DNF=9

Donny Schmidt 9+2=5

Alain Voermans 8+DNF=12

 

Piloten

Nieuws

Ontknoping BK in zicht

Volgend weekend trekken we naar het schitterende circuit van Orp-Le-Grand. Op het programma de voorlaatste proef voor het BK. We maken kans op maar liefst drie titels dit jaar waarbij Matteo Puffet nu reeds zeker is van de nationale titel. In dezelfde klasse staat Charly Colart voor een moeilijk opdracht want hij staat nu vierde op nauwelijks 17 punten van de tweede plaats in het BK.

Bij de Jeugd staat onze Bryan Maes voorlopig op een mooie vijfde plaats op slechts één puntje van plaats nummer 4. Een mooi debuut dus. In de 125 cc-klasse is Dailey Van De Ketterij dan weer opgeklommen naar de derde plaats en bestaat er zelfs nog een kleine kans op plaats nummer twee. Ook Melvin Clarinval staat in de 500 cc-klasse mee vooraan als derde. Benieuwd of zijn schouder het uithoudt in Orp.

Bij de nationalen 250 cc rijdt Stoffel Van Vaerenbergh wellicht opnieuw na zijn beenbreuk. Hij staat derde op nauwelijks 4 punten van de tweede plaats. Ook Alain Voermans pakte dit jaar tegen de verwachtingen in een knappe vijfde plaats.  In de 500 cc-klasse heeft Jochem Walckiers dan weer voldoende aan een dubbele tweede plaats om vroegtijdig kampioen van Belgie te worden bij de Nationalen. Jerome Benonit is zeker van de vice-titel terwijl Donny schmidt bang zal moeten afwachten. Hij staat voorlopig derde maar moet in Orp forfait geven wegens ziekte.

Bij de grote kanonnen zal Mark Boot wellicht moeten wachten op de finale in Lummen om zeker te zijn van de tweede titel bij de elite 250 cc. Roy Sillien tot slot is reeds zeker van de vice-titel maar heeft nog een kleine kans op de titel maar dan mag hij zondag geen punten verliezen tegenover leider Dietger Damiaens.

Succes voor Benonit

Tijdens de VMCF-wedstrijd in Huldenberg is Jerome Benonit erin geslaagd om zijn superconditie verder uit te bouwen. Bij de inters werd hij knap tweede achter Frederic Weigert. Pech was er voor onze andere rijders met mechanische pech voor Roy Sillien die eerst een tweede plaats pakte en daarna met een geplooide remschijf uitgeschakeld werd na een hapering in de start. Jochem Walckiers kende een pechweekend want na een lekke band in de eerste reeks kreeg Jochem te maken met een val in de start van de slotreeks. Nog slechter verging het Colin de Poortere die in de slotreeks bij de Beloften ten val kwamen daarbij wellicht een vinger brak. Volgend weekend opnieuw een gesplitst weekend in Zegelsgem en in Paal-Beringen.

Podia voor De Poortere en Vd Ketterij

Tijdens de VMCF-wedstrijd van Koningshooikt pakte Colin De Poortere nog maar eens een zege bij de Beloften. Ook Dailey Van de Ketterij steekt in de bloedvorm. Hij was bij de Junioren wel de snelste maar kende een mislukte start in de slotreeks waardoor hij als tweede eindigde. Minder goed nieuws van Kristof Van Vaerenbergh die tijdens de vrije trainingen overhoopt werd gereden door een hobbyrijder en met een pijnlijke knie richting ziekenhuis trok.

Drukke periode komt eraan

Volgend weekend start een erg drukke periode voor onze rijders. Dit weekend hebben we een laatste voorbereidingswedstrijd bij de VMCF in Koningshooikt en op 15 augustus trekken we naar Balen voor een BK-proef. Op 19 augustus kunnen opnieuw voor de BK-punten strijden in Wachtebeke.

Uit de ziekenboeg voorlopig weinig goed nieuws te melden. Melvin Clarinval blijft met de schouder en de knie sukkelen terwijl Donny Schmidt een handblessure heeft opgelopen die hem wellicht enkele weken aan de kant zal zetten. Ook Jerome Benonit is nog niet te problemen. Niet de geblesseerde bil maar wel een erg zware hersenschudding houdt hem voorlopig aan de kant. Beter nieuws is er dan weer van Roy Sillien die dankszij VB-racing zijn seizoen toch kan afwerken en Jochem Walckiers en Mark Boot  die genezen blijken van hun respectivelijke voet-en armblessure.

Belangrijke BK proef Hasselt

Volgend weekend trekken we naar de Runksterkiezel in Hasselt voor een nieuwe BK-proef in Hasselt. Bij Kristof Santermans is alles zoals gewoonlijk picobello in orde en het wordt de laatste confrontatie voor het verlof. Mark Boot, Matteo Puffet, Kristof Van Vaerenbergh, Roy Sillien en ons trio Donny Schmidt, Jochem Walckiers en Jerome Benonit gaan resoluut voor de Belgische titel in hun klasse terwijl Bryan Maes, Melvin Clarinval, Dailey Van De Ketterij, Charly Colart en Alain Voermans nog in strijd voor het BK-podium. Het wordt ook uitkijken naar onze man in vorm, Colin de Poortere die reeds enkele amateurzeges te pakken heeft dit jaar. Nog even het mes tussen de tanden en dan op verlof.