01/07/2018 : BK te Tessenderlo

Eerste maal te gast op de Oosterbergen

 

Het BK neemt intussen een nieuwe wending want vanaf nu wordt het BK ook verder aangevuld met een pak nieuwe rijders die vanuit de amateurfederaties komen opdagen. In Tessenderlo waren er dan ook meer dan driehonderd komen opdagen die onder een loden zon van dik boven de 30 graden aan de opdracht begonnen. Mc.De Buiting deed er alles aan om het stof en de omloop onder controle te houden waardoor het opnieuw een laatavondeditie werd. Maar de veiligheid staat bij VLM boven alles en die reputatie deed de federatie weer alle eer aan op deze bijzonder verraderlijke omloop.

In de 85 cc stonden maar liefst vijf Europese toppers aan de start maar onze Bryan Maes trok zich hier niets van aan. Hij kloktede vierde tijd en reed in de eerste manche continu in de top vijf. Even leek een derde plaats haalbaar maar een kleine val in de voorlaatste bocht deed hem uiteindelijk als vijfde eindigen. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen voor de slotreeks waar Bryan opnieuw in strijd was om de derde plaats toen plots de rode vlag de hoogte in ging. Bij een zware van een jonge rijder besliste de hulpdienst om de race stil te leggen. Groot was onze verbazing toen alle rijders van de omloop reden en wij onze Bryan nergens vonden. Bijna het volledig team sprintte meteen alle kanten van de omloop op om Bryan inderdaad aan de achterzijde van de omloop te vinden waar hij groggy lag na een zware val. Bij de herstart probeerde hij nog wel te rijden maar na één ronde reed hij alweer binnen met rug en hoofdpijn. Aan de camper werd pas de ernst van de val vastgesteld want zij helm was zelfs gebarsten. Veel beterschap jonge stormer.

In de 125 cc-klasse startte Dailey Van de Ketterij opnieuw bijzonder slecht en in deze omstandigheden van stof was dit levensgevaarlijk. Dailey komt nog netjes terug naar voren en pakt zelfs enkele punten terug in het BK want ook enkele tegenstanders lieten zich verrassen in die eerste manche. Er moet dus beter gestart worden in de slotreeks en daar doet Dailey hard zijn best voor. Iets te hard zelfs want in de eerste bocht knalt hij de omheining in. Daarbij wordt hij ook nog eens aangereden zodat hij nu als allerlaatste aan de opdracht kon beginnen. Opnieuw rijdt hij vlot de top tien binnen mar deze maal verliest hij wel punten. Gelukkig kwam hij zonder blessures weg.

Bij de Junioren 250 cc staat Matteo Puffet op scherp. Ondanks een handblessure die hij op zaterdag opliep in Axel deed Puffet het weer fantastisch. In de eerste manche komt hij echter zonder achterrem te staan toen hij een deel van de omheinigstouwen sloopte maar winnen doet hij toch. In de slotreeks loopt het nog vlotter met deze maal wel een rem en een nieuwe overwinning. Dubbelslag dus voor Matteo die op weg lijkt naar de titel bij de Junioren. Ook Charly Colart is eindelijk nog eens van de partij. Hij mist duidelijk competitieritme maar pakt wel een mooie vierde plaats waardoor hij opnieuw dichterbij sluipt bij de tweede plaats in het BK.

Ook Melvin Clarinval maakt zijn heroptreden maar dan in de 500 cc-klasse. Melvin start met een knie-en schouderblessure en bijt dapper door. Hij wordt uiteindelijk vierde en behoudt zo zijn kansen op het BK-poduim waar hij zelfs een plaatsje winst boekt.

Over dan naar de 250 cc-klasse waar alle toppers klaar staan voor een belangrijke proef maar Mark Boot overvleugelt alles en iedereen. Mark zit nu weer steviger in het zadel als BK-leider al moeten ook hier de remproblemen opgelost worden want opnieuw valt hij op drie ronden van het einde zonder achterrem te staan. Bij de Nationalen staan Kristof Van Vaerenbergh en Alain Voermans aan de start. Alain vindt nooit zijn draai op de Oosterbergen en zijn weekend eindigt dan ook met een zware val waarbij hij vol in de gelaat geraakt worden. Gelukkig ook hier geen ernstige blessures maar het wordt wel een zware werkweek voor Alain. Kristof Van Vaerenbergh draait opnieuw rondjes zoals we hem graag zien en lijkt op weg naar een zege tot de armen plots oppompen. Hij moet het tempo laten zakken en eindigt als vierde. In de slotreeks loopt het echter beter en tegen het hels tempo wordt de manche verreden. Hij wordt opnieuw vierde en pakt voor het eerst punten terug op de BK-leider die in de slotreeks in de problemen kwam.

In de 500 cc klasse timmert Roy Sillien aan de weg terug na zijn rugblessure maar in Tessenderlo wordt al snel duidelijk dat dit niet zijn dag gaat worden. Na problemen met vering krijgt Roy in de eerste manche meteen een highsider te verwerken waardoor het gas voor de rest van de dag maar half open gaat. Met een negende plaats wordt de schade beperkt en blijft Roy wel op een tweede plaats in het BK. Ook onze andere rijders proberen het beste ervan te maken in deze moeilijke omstandigheden. Jerome Benonit slaagt erin om als nationaal tweemaal in de top tien bij deze inters te rijden waardoor Jerome een reuzezaak doet in het kampioenschap. Onze twee andere rijders kenden telkens in een manche problemen. Jochem Walckiers ging in de beide reeksen tegen de grond maar beperkte telkens het puntenverlies na een erg sterke remonte. De grootste pechvogel in Tessenderlo was echter Donny Schmidt. Eén van de tegenstanders was in de omheinng gereden waardoor een touw over de omloop was komen te liggen en juist in het wiel van Donny Schmidt kwam die dus te hangen. Meteen over en out voor Donny die hopeloos vast kwam te zitten. De mooi elfde plaats na de pauze was dan ook een pleister op een houten been voor Schmidt die nochtans aan een sterke serie bezig is.

Colin De Poortere deed vandaag een stapje terug want hij startte niet in het BK maar was wel aan het werk op een andere race in Bouwel. Colin won er vlotjes de beide reeksen in de Beloftenklasse en zorgt zo voor een boost in zijn zelfvertrouwen. Volgend weekend trekken er enkele rijders naar de VMCF in Genk waar ook de Europese proef voor de jeugd gepland staat. De anderen gaan zich voorbereiden voor de volgende BK-proef die in Hasselt gepland staat.

 

Results

Colin De Poortere (vmcf) 1+1=1

Bryan Maes 5+DNF=15

Matteo Puffet 1+1=1

Charley Colart 4+4=4

Melvin Clarinval 4+4=4

Dailey Van de Ketterij 4+10=7

Alain Voermans 10+DNF=15

Kristof Van Vaerenbergh 4+4=4

Mark Boot 1+1=1

Jerome Benonit 11+10=10

Jochem Walckiers 14+12=11

Donny Schmidt DNF+11=17

Roy Sillien 10+8=9

Piloten

Nieuws

Ontknoping BK in zicht

Volgend weekend trekken we naar het schitterende circuit van Orp-Le-Grand. Op het programma de voorlaatste proef voor het BK. We maken kans op maar liefst drie titels dit jaar waarbij Matteo Puffet nu reeds zeker is van de nationale titel. In dezelfde klasse staat Charly Colart voor een moeilijk opdracht want hij staat nu vierde op nauwelijks 17 punten van de tweede plaats in het BK.

Bij de Jeugd staat onze Bryan Maes voorlopig op een mooie vijfde plaats op slechts één puntje van plaats nummer 4. Een mooi debuut dus. In de 125 cc-klasse is Dailey Van De Ketterij dan weer opgeklommen naar de derde plaats en bestaat er zelfs nog een kleine kans op plaats nummer twee. Ook Melvin Clarinval staat in de 500 cc-klasse mee vooraan als derde. Benieuwd of zijn schouder het uithoudt in Orp.

Bij de nationalen 250 cc rijdt Stoffel Van Vaerenbergh wellicht opnieuw na zijn beenbreuk. Hij staat derde op nauwelijks 4 punten van de tweede plaats. Ook Alain Voermans pakte dit jaar tegen de verwachtingen in een knappe vijfde plaats.  In de 500 cc-klasse heeft Jochem Walckiers dan weer voldoende aan een dubbele tweede plaats om vroegtijdig kampioen van Belgie te worden bij de Nationalen. Jerome Benonit is zeker van de vice-titel terwijl Donny schmidt bang zal moeten afwachten. Hij staat voorlopig derde maar moet in Orp forfait geven wegens ziekte.

Bij de grote kanonnen zal Mark Boot wellicht moeten wachten op de finale in Lummen om zeker te zijn van de tweede titel bij de elite 250 cc. Roy Sillien tot slot is reeds zeker van de vice-titel maar heeft nog een kleine kans op de titel maar dan mag hij zondag geen punten verliezen tegenover leider Dietger Damiaens.

Succes voor Benonit

Tijdens de VMCF-wedstrijd in Huldenberg is Jerome Benonit erin geslaagd om zijn superconditie verder uit te bouwen. Bij de inters werd hij knap tweede achter Frederic Weigert. Pech was er voor onze andere rijders met mechanische pech voor Roy Sillien die eerst een tweede plaats pakte en daarna met een geplooide remschijf uitgeschakeld werd na een hapering in de start. Jochem Walckiers kende een pechweekend want na een lekke band in de eerste reeks kreeg Jochem te maken met een val in de start van de slotreeks. Nog slechter verging het Colin de Poortere die in de slotreeks bij de Beloften ten val kwamen daarbij wellicht een vinger brak. Volgend weekend opnieuw een gesplitst weekend in Zegelsgem en in Paal-Beringen.

Podia voor De Poortere en Vd Ketterij

Tijdens de VMCF-wedstrijd van Koningshooikt pakte Colin De Poortere nog maar eens een zege bij de Beloften. Ook Dailey Van de Ketterij steekt in de bloedvorm. Hij was bij de Junioren wel de snelste maar kende een mislukte start in de slotreeks waardoor hij als tweede eindigde. Minder goed nieuws van Kristof Van Vaerenbergh die tijdens de vrije trainingen overhoopt werd gereden door een hobbyrijder en met een pijnlijke knie richting ziekenhuis trok.

Drukke periode komt eraan

Volgend weekend start een erg drukke periode voor onze rijders. Dit weekend hebben we een laatste voorbereidingswedstrijd bij de VMCF in Koningshooikt en op 15 augustus trekken we naar Balen voor een BK-proef. Op 19 augustus kunnen opnieuw voor de BK-punten strijden in Wachtebeke.

Uit de ziekenboeg voorlopig weinig goed nieuws te melden. Melvin Clarinval blijft met de schouder en de knie sukkelen terwijl Donny Schmidt een handblessure heeft opgelopen die hem wellicht enkele weken aan de kant zal zetten. Ook Jerome Benonit is nog niet te problemen. Niet de geblesseerde bil maar wel een erg zware hersenschudding houdt hem voorlopig aan de kant. Beter nieuws is er dan weer van Roy Sillien die dankszij VB-racing zijn seizoen toch kan afwerken en Jochem Walckiers en Mark Boot  die genezen blijken van hun respectivelijke voet-en armblessure.

Belangrijke BK proef Hasselt

Volgend weekend trekken we naar de Runksterkiezel in Hasselt voor een nieuwe BK-proef in Hasselt. Bij Kristof Santermans is alles zoals gewoonlijk picobello in orde en het wordt de laatste confrontatie voor het verlof. Mark Boot, Matteo Puffet, Kristof Van Vaerenbergh, Roy Sillien en ons trio Donny Schmidt, Jochem Walckiers en Jerome Benonit gaan resoluut voor de Belgische titel in hun klasse terwijl Bryan Maes, Melvin Clarinval, Dailey Van De Ketterij, Charly Colart en Alain Voermans nog in strijd voor het BK-podium. Het wordt ook uitkijken naar onze man in vorm, Colin de Poortere die reeds enkele amateurzeges te pakken heeft dit jaar. Nog even het mes tussen de tanden en dan op verlof.