Racereports

01/07/2018 : BK te Tessenderlo

Eerste maal te gast op de Oosterbergen

 

Het BK neemt intussen een nieuwe wending want vanaf nu wordt het BK ook verder aangevuld met een pak nieuwe rijders die vanuit de amateurfederaties komen opdagen. In Tessenderlo waren er dan ook meer dan driehonderd komen opdagen die onder een loden zon van dik boven de 30 graden aan de opdracht begonnen. Mc.De Buiting deed er alles aan om het stof en de omloop onder controle te houden waardoor het opnieuw een laatavondeditie werd. Maar de veiligheid staat bij VLM boven alles en die reputatie deed de federatie weer alle eer aan op deze bijzonder verraderlijke omloop.

In de 85 cc stonden maar liefst vijf Europese toppers aan de start maar onze Bryan Maes trok zich hier niets van aan. Hij kloktede vierde tijd en reed in de eerste manche continu in de top vijf. Even leek een derde plaats haalbaar maar een kleine val in de voorlaatste bocht deed hem uiteindelijk als vijfde eindigen. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen voor de slotreeks waar Bryan opnieuw in strijd was om de derde plaats toen plots de rode vlag de hoogte in ging. Bij een zware van een jonge rijder besliste de hulpdienst om de race stil te leggen. Groot was onze verbazing toen alle rijders van de omloop reden en wij onze Bryan nergens vonden. Bijna het volledig team sprintte meteen alle kanten van de omloop op om Bryan inderdaad aan de achterzijde van de omloop te vinden waar hij groggy lag na een zware val. Bij de herstart probeerde hij nog wel te rijden maar na één ronde reed hij alweer binnen met rug en hoofdpijn. Aan de camper werd pas de ernst van de val vastgesteld want zij helm was zelfs gebarsten. Veel beterschap jonge stormer.

In de 125 cc-klasse startte Dailey Van de Ketterij opnieuw bijzonder slecht en in deze omstandigheden van stof was dit levensgevaarlijk. Dailey komt nog netjes terug naar voren en pakt zelfs enkele punten terug in het BK want ook enkele tegenstanders lieten zich verrassen in die eerste manche. Er moet dus beter gestart worden in de slotreeks en daar doet Dailey hard zijn best voor. Iets te hard zelfs want in de eerste bocht knalt hij de omheining in. Daarbij wordt hij ook nog eens aangereden zodat hij nu als allerlaatste aan de opdracht kon beginnen. Opnieuw rijdt hij vlot de top tien binnen mar deze maal verliest hij wel punten. Gelukkig kwam hij zonder blessures weg.

Bij de Junioren 250 cc staat Matteo Puffet op scherp. Ondanks een handblessure die hij op zaterdag opliep in Axel deed Puffet het weer fantastisch. In de eerste manche komt hij echter zonder achterrem te staan toen hij een deel van de omheinigstouwen sloopte maar winnen doet hij toch. In de slotreeks loopt het nog vlotter met deze maal wel een rem en een nieuwe overwinning. Dubbelslag dus voor Matteo die op weg lijkt naar de titel bij de Junioren. Ook Charly Colart is eindelijk nog eens van de partij. Hij mist duidelijk competitieritme maar pakt wel een mooie vierde plaats waardoor hij opnieuw dichterbij sluipt bij de tweede plaats in het BK.

Ook Melvin Clarinval maakt zijn heroptreden maar dan in de 500 cc-klasse. Melvin start met een knie-en schouderblessure en bijt dapper door. Hij wordt uiteindelijk vierde en behoudt zo zijn kansen op het BK-poduim waar hij zelfs een plaatsje winst boekt.

Over dan naar de 250 cc-klasse waar alle toppers klaar staan voor een belangrijke proef maar Mark Boot overvleugelt alles en iedereen. Mark zit nu weer steviger in het zadel als BK-leider al moeten ook hier de remproblemen opgelost worden want opnieuw valt hij op drie ronden van het einde zonder achterrem te staan. Bij de Nationalen staan Kristof Van Vaerenbergh en Alain Voermans aan de start. Alain vindt nooit zijn draai op de Oosterbergen en zijn weekend eindigt dan ook met een zware val waarbij hij vol in de gelaat geraakt worden. Gelukkig ook hier geen ernstige blessures maar het wordt wel een zware werkweek voor Alain. Kristof Van Vaerenbergh draait opnieuw rondjes zoals we hem graag zien en lijkt op weg naar een zege tot de armen plots oppompen. Hij moet het tempo laten zakken en eindigt als vierde. In de slotreeks loopt het echter beter en tegen het hels tempo wordt de manche verreden. Hij wordt opnieuw vierde en pakt voor het eerst punten terug op de BK-leider die in de slotreeks in de problemen kwam.

In de 500 cc klasse timmert Roy Sillien aan de weg terug na zijn rugblessure maar in Tessenderlo wordt al snel duidelijk dat dit niet zijn dag gaat worden. Na problemen met vering krijgt Roy in de eerste manche meteen een highsider te verwerken waardoor het gas voor de rest van de dag maar half open gaat. Met een negende plaats wordt de schade beperkt en blijft Roy wel op een tweede plaats in het BK. Ook onze andere rijders proberen het beste ervan te maken in deze moeilijke omstandigheden. Jerome Benonit slaagt erin om als nationaal tweemaal in de top tien bij deze inters te rijden waardoor Jerome een reuzezaak doet in het kampioenschap. Onze twee andere rijders kenden telkens in een manche problemen. Jochem Walckiers ging in de beide reeksen tegen de grond maar beperkte telkens het puntenverlies na een erg sterke remonte. De grootste pechvogel in Tessenderlo was echter Donny Schmidt. Eén van de tegenstanders was in de omheinng gereden waardoor een touw over de omloop was komen te liggen en juist in het wiel van Donny Schmidt kwam die dus te hangen. Meteen over en out voor Donny die hopeloos vast kwam te zitten. De mooi elfde plaats na de pauze was dan ook een pleister op een houten been voor Schmidt die nochtans aan een sterke serie bezig is.

Colin De Poortere deed vandaag een stapje terug want hij startte niet in het BK maar was wel aan het werk op een andere race in Bouwel. Colin won er vlotjes de beide reeksen in de Beloftenklasse en zorgt zo voor een boost in zijn zelfvertrouwen. Volgend weekend trekken er enkele rijders naar de VMCF in Genk waar ook de Europese proef voor de jeugd gepland staat. De anderen gaan zich voorbereiden voor de volgende BK-proef die in Hasselt gepland staat.

 

Results

Colin De Poortere (vmcf) 1+1=1

Bryan Maes 5+DNF=15

Matteo Puffet 1+1=1

Charley Colart 4+4=4

Melvin Clarinval 4+4=4

Dailey Van de Ketterij 4+10=7

Alain Voermans 10+DNF=15

Kristof Van Vaerenbergh 4+4=4

Mark Boot 1+1=1

Jerome Benonit 11+10=10

Jochem Walckiers 14+12=11

Donny Schmidt DNF+11=17

Roy Sillien 10+8=9

Met dank aan onze sponsors

Piloten

Nieuws

Twee podia op het Fort van Koningshooikt

Op het legendarische circuit van het Fort van Koningshooikt reden enkele van onze rijders een laatste voorbereiding op de BK-proef van Donderdag in Balen. Colin De Poortere pakte een mooie tweede plaats bij de Junioren 250 cc. Dailey Van De Ketterij is nu ook echt volledig terug na zijn elleboogbreuk. Dailey won de strijd bij de Nationalen 250 cc.

Afspraak dit weekend op het Fort

Dit weekend herneemt alle activiteit na het verlof. We beginnen er rustig aan op het Fort van Koningshooikt met een beperkte delegatie. Kristof Van Vaerenbergh en Alain Voermans komen dit seizoen wellicht niet meer in actie en Mark Boot kreeg zondag een steen tegen het oog waardoor hij met vijf hechtingen en een hersenschudding ook even aan de kant moet blijven. Donderdag wordt het wel menens in Balen voor de volgende BK-proef.

Blessure up-date

In Paal waren we blij dat we Dailey Van De Ketterij opnieuw op de motor zagen. De elleboog bezorgt hem geen last en eens het zelfvertrouwen terug is, kunnen we nog mooie races verwachten van onze Zeeuw. Ook Bryan Maes doet woensdag een laatste test en hoopt zondag in Frankrijk zijn heroptreden te maken. Kristof Van Vaerenbergh werkt intussen hard aan zijn revalidatie en nu reeds twee weken voor op schema om zijn knie terug sterk te maken. Spijtig genoeg verloren we dit weekend wel Alain Voermans die met een voetbreuk even buiten strijd is.

Twee zeges in Paal

Door de pauze in het BK konden we nog eens aan het werk bij de VMCF-federatie. Deze maal trokken we naar het spektakelcircuit van Paal. Bij de inters reed Mark Boot iedereen in de beide reeksen op een hoopje. De beide reeksen wist hij te winnen en dat deed ook Colin De Poortere bij de Junioren 250 cc. Ook hij pakt een dubbele zege. Wouter Dormont komt ten val in de start en keert dan erg snel terug naar een vierde plaats. Jochem Walckiers plaatst zich ondanks een pak veringproblemen bij de top tien van de inters. Ook Kevin Manege die sinds lang reeds een vriend des huizes is, staat aan de start in Paal en wint de beide reeksen bij de Nationalen 500 cc.  Dailey Van De Ketterij maakt zijn comeback na zijn elleboogbreuk en doet dat op een viertakt maar achteraf blijkt dit echter geen goede keuze te zijn want Dailey mist nog wat zelfvertrouwen. Voor Alain Voermans wordt het ook een weekendje om snel te vergeten. Alain rijdt aan de leiding bij de nationalen toen hij onopzettelijk aangereden werd door een interrijder. Het verdict is zwaar. Vijf tenen uit de kom en twee breuken. Intussen is Alain geopereerd en wacht hem wellicht twee maanden revalidatie. Veel beterschap, broemmans.

FFM Etroungt afgelast

We kregen net een berichtje van FFM dat de wedstrijd van dit weekend in Etroungt afgelast is. Rendez-vous dus zondag bij de VMCF te Werchter.