Racereports

01/05/2023 : Meitrofee Gierle en Avesnes

Eindelijk kon het Belgische kampioenschap zijn openingscross organiseren na weken van slecht weer. In Gierle werden we meteen met de neus de feiten geduwd want de omloop lag er in de bochten bijzonder modderig bij. Dit zou een ware uitputtingsslag worden en het begin van een erg zwaar weekend. Reeds tijdens de week vooraf hadden we enkele klappen moeten verwerken want bij een voetbalongeluk raakte Kenji Hendrikx zwaar geblesseerd aan de knie en op koningsdag kwam Mark Boot dan weer zwaar ten val. 

Mark Boot raapte al zijn moed bij elkaar en ging toch van start in Gierle waar hij met een derde plaats werd beloond voor zijn beulenwerk. Dylan Mayne opende sterk in Gierle maar een mechanisch probleem schakelde hem uit in de slotreeks waardoor hij op zijn honger bleef zitten. Ook Stephane Watel was present in Gierle en keek zijn ogen uit naar de omloop. Onze Fransoos had een dergelijke weideomloop nog nooit gezien. Reeds in de eerste ronden ging hij dan ook in de fout maar keerde nog prima terug naar de zesde plaats. In de herneming liep het echter grondig verkeerd want Watel kwam tweemaal stevig ten val en verliet met een armblessure de strijd.

In de MX2-klasse zagen we en totaal gedemotiveerde Maxime Colson aan de start. Max vond de omloop maar niets en sprokkelde nauwelijks enkele puntjes. Een deftig gesprek drong zich dan ook op en dat werd 's anderendaags gepland in Avesnes. Bryan Maes diende met zijn reservemotor aan de slag te gaan en Bryan greep maar net naast een reekszege toen hij in de slotreeks het sprintje tegen meervoudig kampioen Frederic Weigert verloor.

Bij de Nationalen hebben onze rijders iedereen over het been gelegd. Noa Fornier won nog maar eens de beide reeksen in de MX2-klasse en Mavric Pichrit pakte de zege in de MX1-klasse. Mikkola rules bij de Nationalen, zelfs zonder Kenji Hendrikx.

Over dan naar de Junioren waar Noah Deboutez en de debuterende Jonas Hanart aan de slag gingen. Noah Deboutez acteerde bijzonder zenuwachtig en kwam maar liefst zes maal ten val. Toch eindigde Noah nog mooi tweede in crazy wedstrijd. Jonas Hanart maakte zijn debuut bij de Junioren en tikte onmiddellijk als vijfde aan. Dat belooft voor de komende BK-proeven.

Bij de Beloften waren alle ogen gericht op Jeremy De Kerpel maar onze Yamaha-rijder miste telkens zijn start maar kwam toch nog terug tot op een vijfde plaats. De verassing kwam echter van Bo Desbonnet die tweemaal de kopstart pakte en zo zelfs verrassend de eerste BK-leider wordt bij de Beloften. In Gierle eindigde Bo op de tweede plaats.

Onze jeugdrijders beginnen zich ook te tonen. Dani Verbrugge eindigde op een zucht van zijn eerste podiumplek met een vierde plaats als resultaat. Mylan Rombaut is een klasse hoger gaan rijden en tikte in Gierle reeds als tiende aan.

Op maandag kregen we geen rust voorgeschreven want er stond een proef om het Noord-Franse kampioenschap op het programma in Avesnes. In de 125 cc-klasse vliegen Brent Van De Walle en Jonas Hanart er meteen in. De beide heren maken 1 foutje en dat is voldoende om uit de top vijf te vallen in Frankrijk. Brent werd echter mooi zevende en Jonas pakt een negende plaats. Dit is meteen voldoende om zijn tweede plaats in de tussenstand te behouden. Jeremy De Kerpel kent opnieuw mechanische problemen maar voor de eerste manche zijn alle problemen opgelost. Jeremy lijkt op weg naar kampioenschapspunten in de beide reeksen tot hij in de laatste ronde op een gevallen tegenstander springt. Gelukkig voor de beide heren, zonder veel erg.

In de MX2-klasse had de babbel met Maxime Colson meteen effect want Mad Max rijdt zomaar naar een derde plaats. Bryan Maes kent wat problemen met de bril en verliest zo een pak punten. Toch weet ook hij zich in de top tien te plaatsen. Noah Deboutez weet zich deze maal ook te plaatsen maar is stram en stijf van de vele valpartijen daags voordien. Enkel in de eerste manche kan hij dan ook punten pakken.

In de MX1-klasse zit Stephane Watel met veel pijn op de motor. De kwalificaties verlopen vlot maar in de eerste reeks wordt Watel aangetikt in de start met een zwar val als gevolg. Vanuit de laatste positie zou hij naar de vijfde plaats terugkomen. Ook in de slotreeks wordt het een vijfde plaats waardoor hij nu als tweede in de tussenstand staat met 1 puntje achterstand op de leider. 's Avonds zou blijken dat Watel een gebroken bovenarm had opgelopen tijdens de race van zondag. Keiharde kerel, die Watel. Ook Kristof Van Vaerenbergh is van de partij en Stoffel verbaast met een derde plaats in de eerste manche. Na de pauze raakt hij betrokken bij een valpartij in de start waarbij zijn rem wordt beschadigd. Verder dan een zevende plaats komt hij dan ook niet meer in de slotreeks. Onze kleine Noa Fornier stond ook aan de start en slaagd eer zelfs in om even Milko Potisek het vuur aan de schenen te leggen. Uiteraard maar van korte duur maar dat gaf hij wel een mooie voorsprong na de eerste rondes. Noa gaf het voordeel niet meer uit handen en eindigde op een superknappe derde plaats.

Met acht podiumplaatsen en twee BK-leiders zouden we niet mogen klagen maar toch een wrang gevoel na dit weekend. De vele motorproblemen en enkele zware blessures voorspellen een erg zwaar seizoen 2023. Volgend weekend op naar de beneducup in het Nederlands Horst en de VMCF-wedstrij in Rummen.

 

Results

Mylan Rombaut 14+16+21+20=10

Dani Verbrugge 8+8+15+14=4

Bo Desbonnet 3+3=2

Jeremy De Kerpel 6+6=5

Noah Deboutez 4+2=2

Jonas Hanart 6+3=5

Noa Fornier 1+1=1

Mavric Pichrit 2+3+1+1=1

Bryan Maes 5+2=4

Maxime Colson 6+8=7

Dylan Mayne 7+DNF

Stephane Watel 6+DNF

Mark Boot 3+4+5+3=3

 

FR Avesnes

Brent Van De Walle 7+7=7

Jonas Hanart 11+8=9

Bryan Maes 14+6=10

Maxime Colson 3+2=3

Noah Deboutez 26+13=19

Kristof van Vaerenbergh 3+7=6

Stephan Watel 5+5=5

Noa Fornier 6+3=3

 

 

 

 

 

 

 

Met dank aan onze sponsors

Piloten

Nieuws

Wambeek afgelast

Vrij onverwacht dient de organisator van Wambeek de handdoek te gooien door wateroverlast op de parking. We trekken dus naar Laarne in vervanging met een beperkte delegatie.

Blessure up date

Kristof Van Vaerenbergh is alweer op de the bike. In Appelterre scoorde hij een tiende plaats ondanks een gescheurd ligament in zijn hand. Jonas Hanart kwam dan weer vorige woensdag op training hard ten val. Het wordt afwachten wat het verdict is van de dokter. Hopelijk krijgt hij morgen opnieuw groen licht om van start te gaan in het BK te Wambeek volgend weekend.

Nieuwe aanwinst voor Mikkola

Opvallende afwezige op onze rijdersvoorstelling was onze fotograaf Nico Martin. Nico had een terechte reden voor zijn afwezigheid want hij werd op dezelfde dag papa van een knappe zoon Ezio. Wij wensen de versbakken ouders een dikke proficiat toe en Nico belde reeds om de crosskledij te bestellen voor de kleine Ezio.

Team 2023 wordt voorgesteld

Op zaterdag 25 Februari worden de rijders van het Mikkola-team voorgesteld in de hoeve Langenberg in Lichtaart. De nieuwe groep onderging grondige veranderingen met nieuwkomers zoals Dani Verbrugge, Christophe Debaets, Mavric Pichrit, Stephane Watel, Jonas Hanart en Noah Deboutez. Het nieuwe seizoen start voor onze rijders in Stekene maar op 26 Februari rijden er sommigen reeds in Lommel.

Nieuwkomer bij Mikkola-racing

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn in volle gang en met trots kunnen we reeds een eerste nieuwkomer aankondigen voor het nieuwe seizoen. Nationaal rijder Mavric Pichrit komt nl de groep te vervoegen. Mavric maakte dit jaar na twee jaar blessureleed zijn heroptreden en pakte meteen enkele zeges bij de Nationalen 500 cc. Hij sprong dit jaar jaar reeds in voor de geblesseerde Bryan Maes tijdens de teamtrofee maar in 2023 wordt hij fulltime Mikkola-piloot.