Racereports

15/07/2018 : BK te Hasselt

Chaotische BK-proef voor het team

 

De organisatoren van Mc.Santi verdienen vast en zeker een pluim want ondanks de hitte konden zij de omloop toch zo goed als volledig stofvrij houden. Zo sterk was de organisatie, zo moeilijk verliep het deze maal bij de federatie waar verkeerde beslissingen, discussies en zelfs diskwalificaties elkaar opvolgden. Voor het eerst in jaren verlieten we dan ook vroegtijdig een motorcrosswedstrijd om onze bloeddruk niet helemaal door het plafond te laten gaan.

In de 85 cc-klasse werd telkens stevig gesproeid en we weten reeds van bij het begin van het seizoen dat dit niet ideaal is voor onze Bryan Maes. Onze kleinste rijder deed alles om toch nog punten te scoren en kon zo een zevende plaats scoren. In de slotreeks pakte hij zelfs punten terug van de derde rijder in het BK. Bryan blijft intussen mooi op een vierde plaats staan in de tussenstand.

In de 125 cc klasse staat Dailey Van De Ketterij met kleine oogjes aan de start. Onze Nederlander reed daags voordien immers nog mee in de zwarte cross in Lichtenvoorde en zou dit in de loden hitte duidelijk cash betalen. In de eerste reeks kon Dailey knap meedraaien en eindigde hij op een derde plaats maar na de pauze was het vat duidelijk af. Na een slechte start pakt hij toch nog een zevende plaats. Ook Colin De Poortere is terug van de partij en Colin pakt tweemaal een splijtende kopstart. Hij kan tot halverwege meerijden met de toppers maar na enkele kleine foutjes zakt hij een beetje weg. Maar wel een superprestatie voor Colin die nu al eens proefde van het strakke tempo van de koplopers. Op goeie weg dus.

De Junioren mochten allemaal samen het circuit op en onze 250 cc-rijders hadden de volledige week hard aan de motor zitten zoeken. Vooral bij Charly Colart loonde dit want hij pakte een dubbele kopstart en reed erg knap naar een tweede plaats. Hierdoor klimt hij opnieuw naar de tweede plaats in het BK achter zijn teamgenoot Matteo Puffet. In Hassel vond Matteo niet meteen zijn draai en vooral de whoops zorgde voor ons lichtgewicht voor problemen. Matteo tikt als vijfde aan en blijft ruimschoots aan de leiding in het BK. In de 500 cc-klasse toont Melvin Clarinval duidelijk zijn snelheid want Melvin strijdt de volledige manche mee om de zege maar dan beginnen zijn geblesseerde knie en schouder op te spelen en moet hij gefrusteerd de koplopers laten gaan. Melvin wordt uiteindelijk vijfde.

Ook de inters en Nationalen gaan samen het circuit op en iedereen komt heelhuids uit het startgewoel. Mark Boot heeft meteen het vizier op de koplopers gezet en jaagt de drie koplopers alle kanten van de omloop op. Naaste belager Daymond Martens ziet zijn zenuwen het begeven in de laatste ronde en zo pakt Mark een mooie derde plaats. Ook Kristof Van Vaerenbergh staat aan de start en Stoffel rijdt opnieuw een soliede manche als derde waardoor nauwelijks iets prijsgeeft op de koploper. Tegen de verwachtingen in komt ook Alain Voermans aan de start. Zijn blessures van Tessenderlo zijn nauwelijks genezen maar Alain is een taaie donder. Hij kan in één reeks punten pakken maar na de pauze eindigt zijn optreden in Hasselt met een nieuwe valpartij. Na de pauze gaat Mark Boot voluit voor de zege en na een kopstart komt er geen enkele 250 cc-rijder meer in de buurt. De grootste opschudding komt er echter meteen na de manche als blijkt dat Mark een straftijd aangesmeerd krijgt. Na tussenkomst van onze teamleiding wordt de straf echter omgezet in een boete al blijft het nog steeds onduidelijk waarom. Mark Boot verstevigt hiermee wel opnieuw zijn leiding in het BK. Kristof Van Vaerenbergh blijft regelmatig scoren en lijkt even in aanmerking te komen voor de zege tot favoriet Tallon Verhelst opnieuw alles en iedereen voor een voldongen feit zet. Stoffel behoudt echter zijn kansen als tweede in de eindstand.

In de 500 cc-klasse werd het bewogen week voor Roy Sillien. Suzuki negeerde Roy compleet na het kapotvliegen van zijn motor vorig weekend en slechts ternauwernood werd een oplossing gevonden voor Roy bij VB-racing. Sillien beschaamde dan ook niet het vertrouwen en reed zelfs zonder achterrem naar een schitterende derde plaats. Bij de Nationalen konden we nog eens naar de wedstrijdjury want deze maal werd Jerome Benonit gediskwalificeerd. Donny Schmidt kwam ten val en ook Jochem Walckiers maakte een erg zware val. Al drie onze rijders kwamen echter aan de finish waarbij vooral Jochem zwaar geraakt bleek aan de voet. Opnieuw konden we in de clinch met de jury ivm Jerome en meer woorden dan dit gaan we er niet meer aan vuil maken. In de slotreeks reed Donny schmidt een verbluffende manche. Hij zou uiteindelijk als tweede eindigen. Jochem Walckiers verbeet de pijn en pakte als BK-leider zelfs nog een podiumplaats. Jerome Benonit was daarentegen prima gestart en reed erg ongeconcentreerd na de gebeurtenissen van de openingsmanche. Hij maakte dan ook een enorme smak en werd door de hulpdiensten met een bilblessure weggebracht naar het ziekenhuis. Daar werd geen breuk vastgesteld maar wel een ernstig spierletsel door de enorme klap. Onze drie rijders blijven hier de top drie van het BK uitmaken met Jochem Walckiers intussen met voorsprong in pole-position.

Hopelijk kunnen de drie laatste BK-proeven een rustiger verloop kennen maar in elk geval heeft Hasselt de teamleiding erg veel stof tot nadenken gegeven naar de toekomst toe. Op naar beter en minder valpartijen en discussies in elk geval. Nu tijd om op adem te komen met enkele weekjes verlof.

 

 

Results

Bryan Maes 7+7=7

Colin De Poortere 11+12=12

Dailey Van De Ketterij 3+7=5

Melvin Clarinval 4+6=5

Charly Colart 2+3=3

Matteo Puffet 6+4=5

Roy Sillien 3+2=3

Mark Boot 3+1=1

Kristof Van Vaerenbergh 3+3=3

Jochem Walckiers 2+3=2

Jerome Benonit 4+DNF=9

Donny Schmidt 9+2=5

Alain Voermans 8+DNF=12

 

Met dank aan onze sponsors

Piloten

Nieuws

Geen Genk dit weekend

Iedereen was gebrand op de openingsrace in Genk dit weekend maar stad Genk stak daar een stokje voor. De race gaat dus niet door maar wij zullen wel aantreden in het West-Vlaamse Tielt om eens dichter bij de thuisbasis van het team te blijven.

Twee nieuwkomer voor 2021

Het nieuwe seizoen in Frankrijk is reeds enkele weken gestart en nu lijkt ook België in gang te schieten. Meteen kunnen we twee nieuwe namen aankondigen die sporadisch in onze kleuren zullen aantreden. Belofte Bo Desbonnet uit Kluisbergen zet zijn eerste stappen in de competitie bij de Beloften. Troy Van De Ketterij zal dan weer aantreden bij de Junioren MX2. 

Einde seizoen 2020 met twee vice-kampioenen

Het doldwaze seizoen 2020 zit er op en daar er in België zo goed als niet werd gereden hebben we onze pijlen gericht op het buitenland. Daar had men precies toch minder last van het Corona-gebeuren en konden we het jaar toch nog succesvol afsluiten. Mark Boot miste net de Nederlandse titel en werd zo vice-kampioen in zijn eerste jaar op de Mx1-motor. Kristof Van Vaerenbergh sneuvelde zelfs maar op 3 puntjes van de Franse titel in de MX2-klasse.

Een extra kers op de taart werd gezet door onze jonge stormer Kassimir Hindersson die bij zijn EK-debuut zomaar de top tien binnendook. Onze eskimo deed dat op 13-jarige leeftijd waardoor verscheidene topteams reeds aan de deur kwamen kloppen. Kasse rijdt echter in 2021 opnieuw in de blauwe MX477-outfit.

De overige mannen hebben stevig op de tanden gebeten in dit silly season en we hebben dan ook de meeste bewondering voor alle niet zandspecialisten die in Nederland reden om de sponsors toch maar een beetje publiciteit te geven. Vooral onze Waaltjes hebben zwarte sneeuw gezien in 2020 maar ze leerden enorm bij. Kortom iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Alleen was het jammer dat we op het einde van het seizoen nog enkele blessures opliepen. Veel beterschap dus aan Dailey Van De Ketterij, Bryan Maes, Maxime Colson, Marnick Lagrou en Kevin Manege die door Corona-quarantaine op zijn werk werd uigeschakeld.

Tijdens het seizoen verloren we ook Wouter Dormont (wielerloopbaan) en Donny Schmidt die de helm bij de competities aan de haak hangt. Met Donny verliest het team één van de anciens die meer dan 10 jaar voor onze club uitkwam. Een clubicoon dus.

Het is dan ook met plezier dat we kunnen melden dat de rest van de groep in 2021 op post blijft en dat de groep vervolledigd wordt met Ricardo Hout en Belofte-rijder Bo Desbonnet. De erg snelle Bo stapt daarmee in de voertsporen van zijn pa, ex-Belgisch  kampioen Thierry Desbonnet.

Wat 2021 betreft wordt het nog even uitkijken. De aandacht gaat nog meer naar de Noord-Franse competitie terwijl in België de meeste aandacht gaat naar de VMCF-federatie. Door het niet nakomen van de beloftes van de Waals FMWB-federatie, zullen wij zo goed als zeker nog nauwelijks bij de BMB-wedstrijden te zien zijn al is het dossier dat reeds van 2018 dateert nog steeds niet officieel afgesloten maar hoeveel geduld kan een mens hebben uiteraard.

 

Wij wensen iedereen dan ook prettige en veilige feestdagen en hopen in Maart voor het eerste terug een starthekken te kunnen opzoeken. See you in 2021.

Kristof Van Vaerenbergh pakt nieuw podium

Tijdens de wedstrijd in het Noord-Franse Etroungt is Kristof Van Vaerenbergh tweemaal derde geworden in de reeksen. Meteen dus een nieuw podium voor de Mikkola-rijder die vol vertrouwen naar de zware opdracht van volgend weekend gaat in Maricourt.

Mark Boot is back

Na een lange windstilte, kunnen we met vreugde melden dat het seizoen 2020 eindelijk terug van start gaat op 01 augustus. Ook konden we intussen melden dat Mark Boot terug in de vertrouwde stal van Mikkola-rcing terecht gekomen is. Dankzij de steun van onze trouwe sponsors en de mensen achter Technicross konden we Mark op een Husky 450 cc zetten waardoor hij binnenkort zijn officieel debuut maakt in de 500 cc-klasse. Bij een oefenwedstrijd in Vlissingen werd Mark alvast mooi tweede.