Racereports

01/07/2018 : BK te Tessenderlo

Eerste maal te gast op de Oosterbergen

 

Het BK neemt intussen een nieuwe wending want vanaf nu wordt het BK ook verder aangevuld met een pak nieuwe rijders die vanuit de amateurfederaties komen opdagen. In Tessenderlo waren er dan ook meer dan driehonderd komen opdagen die onder een loden zon van dik boven de 30 graden aan de opdracht begonnen. Mc.De Buiting deed er alles aan om het stof en de omloop onder controle te houden waardoor het opnieuw een laatavondeditie werd. Maar de veiligheid staat bij VLM boven alles en die reputatie deed de federatie weer alle eer aan op deze bijzonder verraderlijke omloop.

In de 85 cc stonden maar liefst vijf Europese toppers aan de start maar onze Bryan Maes trok zich hier niets van aan. Hij kloktede vierde tijd en reed in de eerste manche continu in de top vijf. Even leek een derde plaats haalbaar maar een kleine val in de voorlaatste bocht deed hem uiteindelijk als vijfde eindigen. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen voor de slotreeks waar Bryan opnieuw in strijd was om de derde plaats toen plots de rode vlag de hoogte in ging. Bij een zware van een jonge rijder besliste de hulpdienst om de race stil te leggen. Groot was onze verbazing toen alle rijders van de omloop reden en wij onze Bryan nergens vonden. Bijna het volledig team sprintte meteen alle kanten van de omloop op om Bryan inderdaad aan de achterzijde van de omloop te vinden waar hij groggy lag na een zware val. Bij de herstart probeerde hij nog wel te rijden maar na één ronde reed hij alweer binnen met rug en hoofdpijn. Aan de camper werd pas de ernst van de val vastgesteld want zij helm was zelfs gebarsten. Veel beterschap jonge stormer.

In de 125 cc-klasse startte Dailey Van de Ketterij opnieuw bijzonder slecht en in deze omstandigheden van stof was dit levensgevaarlijk. Dailey komt nog netjes terug naar voren en pakt zelfs enkele punten terug in het BK want ook enkele tegenstanders lieten zich verrassen in die eerste manche. Er moet dus beter gestart worden in de slotreeks en daar doet Dailey hard zijn best voor. Iets te hard zelfs want in de eerste bocht knalt hij de omheining in. Daarbij wordt hij ook nog eens aangereden zodat hij nu als allerlaatste aan de opdracht kon beginnen. Opnieuw rijdt hij vlot de top tien binnen mar deze maal verliest hij wel punten. Gelukkig kwam hij zonder blessures weg.

Bij de Junioren 250 cc staat Matteo Puffet op scherp. Ondanks een handblessure die hij op zaterdag opliep in Axel deed Puffet het weer fantastisch. In de eerste manche komt hij echter zonder achterrem te staan toen hij een deel van de omheinigstouwen sloopte maar winnen doet hij toch. In de slotreeks loopt het nog vlotter met deze maal wel een rem en een nieuwe overwinning. Dubbelslag dus voor Matteo die op weg lijkt naar de titel bij de Junioren. Ook Charly Colart is eindelijk nog eens van de partij. Hij mist duidelijk competitieritme maar pakt wel een mooie vierde plaats waardoor hij opnieuw dichterbij sluipt bij de tweede plaats in het BK.

Ook Melvin Clarinval maakt zijn heroptreden maar dan in de 500 cc-klasse. Melvin start met een knie-en schouderblessure en bijt dapper door. Hij wordt uiteindelijk vierde en behoudt zo zijn kansen op het BK-poduim waar hij zelfs een plaatsje winst boekt.

Over dan naar de 250 cc-klasse waar alle toppers klaar staan voor een belangrijke proef maar Mark Boot overvleugelt alles en iedereen. Mark zit nu weer steviger in het zadel als BK-leider al moeten ook hier de remproblemen opgelost worden want opnieuw valt hij op drie ronden van het einde zonder achterrem te staan. Bij de Nationalen staan Kristof Van Vaerenbergh en Alain Voermans aan de start. Alain vindt nooit zijn draai op de Oosterbergen en zijn weekend eindigt dan ook met een zware val waarbij hij vol in de gelaat geraakt worden. Gelukkig ook hier geen ernstige blessures maar het wordt wel een zware werkweek voor Alain. Kristof Van Vaerenbergh draait opnieuw rondjes zoals we hem graag zien en lijkt op weg naar een zege tot de armen plots oppompen. Hij moet het tempo laten zakken en eindigt als vierde. In de slotreeks loopt het echter beter en tegen het hels tempo wordt de manche verreden. Hij wordt opnieuw vierde en pakt voor het eerst punten terug op de BK-leider die in de slotreeks in de problemen kwam.

In de 500 cc klasse timmert Roy Sillien aan de weg terug na zijn rugblessure maar in Tessenderlo wordt al snel duidelijk dat dit niet zijn dag gaat worden. Na problemen met vering krijgt Roy in de eerste manche meteen een highsider te verwerken waardoor het gas voor de rest van de dag maar half open gaat. Met een negende plaats wordt de schade beperkt en blijft Roy wel op een tweede plaats in het BK. Ook onze andere rijders proberen het beste ervan te maken in deze moeilijke omstandigheden. Jerome Benonit slaagt erin om als nationaal tweemaal in de top tien bij deze inters te rijden waardoor Jerome een reuzezaak doet in het kampioenschap. Onze twee andere rijders kenden telkens in een manche problemen. Jochem Walckiers ging in de beide reeksen tegen de grond maar beperkte telkens het puntenverlies na een erg sterke remonte. De grootste pechvogel in Tessenderlo was echter Donny Schmidt. Eén van de tegenstanders was in de omheinng gereden waardoor een touw over de omloop was komen te liggen en juist in het wiel van Donny Schmidt kwam die dus te hangen. Meteen over en out voor Donny die hopeloos vast kwam te zitten. De mooi elfde plaats na de pauze was dan ook een pleister op een houten been voor Schmidt die nochtans aan een sterke serie bezig is.

Colin De Poortere deed vandaag een stapje terug want hij startte niet in het BK maar was wel aan het werk op een andere race in Bouwel. Colin won er vlotjes de beide reeksen in de Beloftenklasse en zorgt zo voor een boost in zijn zelfvertrouwen. Volgend weekend trekken er enkele rijders naar de VMCF in Genk waar ook de Europese proef voor de jeugd gepland staat. De anderen gaan zich voorbereiden voor de volgende BK-proef die in Hasselt gepland staat.

 

Results

Colin De Poortere (vmcf) 1+1=1

Bryan Maes 5+DNF=15

Matteo Puffet 1+1=1

Charley Colart 4+4=4

Melvin Clarinval 4+4=4

Dailey Van de Ketterij 4+10=7

Alain Voermans 10+DNF=15

Kristof Van Vaerenbergh 4+4=4

Mark Boot 1+1=1

Jerome Benonit 11+10=10

Jochem Walckiers 14+12=11

Donny Schmidt DNF+11=17

Roy Sillien 10+8=9

Met dank aan onze sponsors

Piloten

Nieuws

Geen Genk dit weekend

Iedereen was gebrand op de openingsrace in Genk dit weekend maar stad Genk stak daar een stokje voor. De race gaat dus niet door maar wij zullen wel aantreden in het West-Vlaamse Tielt om eens dichter bij de thuisbasis van het team te blijven.

Twee nieuwkomer voor 2021

Het nieuwe seizoen in Frankrijk is reeds enkele weken gestart en nu lijkt ook België in gang te schieten. Meteen kunnen we twee nieuwe namen aankondigen die sporadisch in onze kleuren zullen aantreden. Belofte Bo Desbonnet uit Kluisbergen zet zijn eerste stappen in de competitie bij de Beloften. Troy Van De Ketterij zal dan weer aantreden bij de Junioren MX2. 

Einde seizoen 2020 met twee vice-kampioenen

Het doldwaze seizoen 2020 zit er op en daar er in België zo goed als niet werd gereden hebben we onze pijlen gericht op het buitenland. Daar had men precies toch minder last van het Corona-gebeuren en konden we het jaar toch nog succesvol afsluiten. Mark Boot miste net de Nederlandse titel en werd zo vice-kampioen in zijn eerste jaar op de Mx1-motor. Kristof Van Vaerenbergh sneuvelde zelfs maar op 3 puntjes van de Franse titel in de MX2-klasse.

Een extra kers op de taart werd gezet door onze jonge stormer Kassimir Hindersson die bij zijn EK-debuut zomaar de top tien binnendook. Onze eskimo deed dat op 13-jarige leeftijd waardoor verscheidene topteams reeds aan de deur kwamen kloppen. Kasse rijdt echter in 2021 opnieuw in de blauwe MX477-outfit.

De overige mannen hebben stevig op de tanden gebeten in dit silly season en we hebben dan ook de meeste bewondering voor alle niet zandspecialisten die in Nederland reden om de sponsors toch maar een beetje publiciteit te geven. Vooral onze Waaltjes hebben zwarte sneeuw gezien in 2020 maar ze leerden enorm bij. Kortom iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Alleen was het jammer dat we op het einde van het seizoen nog enkele blessures opliepen. Veel beterschap dus aan Dailey Van De Ketterij, Bryan Maes, Maxime Colson, Marnick Lagrou en Kevin Manege die door Corona-quarantaine op zijn werk werd uigeschakeld.

Tijdens het seizoen verloren we ook Wouter Dormont (wielerloopbaan) en Donny Schmidt die de helm bij de competities aan de haak hangt. Met Donny verliest het team één van de anciens die meer dan 10 jaar voor onze club uitkwam. Een clubicoon dus.

Het is dan ook met plezier dat we kunnen melden dat de rest van de groep in 2021 op post blijft en dat de groep vervolledigd wordt met Ricardo Hout en Belofte-rijder Bo Desbonnet. De erg snelle Bo stapt daarmee in de voertsporen van zijn pa, ex-Belgisch  kampioen Thierry Desbonnet.

Wat 2021 betreft wordt het nog even uitkijken. De aandacht gaat nog meer naar de Noord-Franse competitie terwijl in België de meeste aandacht gaat naar de VMCF-federatie. Door het niet nakomen van de beloftes van de Waals FMWB-federatie, zullen wij zo goed als zeker nog nauwelijks bij de BMB-wedstrijden te zien zijn al is het dossier dat reeds van 2018 dateert nog steeds niet officieel afgesloten maar hoeveel geduld kan een mens hebben uiteraard.

 

Wij wensen iedereen dan ook prettige en veilige feestdagen en hopen in Maart voor het eerste terug een starthekken te kunnen opzoeken. See you in 2021.

Kristof Van Vaerenbergh pakt nieuw podium

Tijdens de wedstrijd in het Noord-Franse Etroungt is Kristof Van Vaerenbergh tweemaal derde geworden in de reeksen. Meteen dus een nieuw podium voor de Mikkola-rijder die vol vertrouwen naar de zware opdracht van volgend weekend gaat in Maricourt.

Mark Boot is back

Na een lange windstilte, kunnen we met vreugde melden dat het seizoen 2020 eindelijk terug van start gaat op 01 augustus. Ook konden we intussen melden dat Mark Boot terug in de vertrouwde stal van Mikkola-rcing terecht gekomen is. Dankzij de steun van onze trouwe sponsors en de mensen achter Technicross konden we Mark op een Husky 450 cc zetten waardoor hij binnenkort zijn officieel debuut maakt in de 500 cc-klasse. Bij een oefenwedstrijd in Vlissingen werd Mark alvast mooi tweede.